OFF
OFF
ADMICRO
04AMBIENT

Tổng hợp bài tập Mệnh đề quan hệ Tiếng Anh 11

31/05/2021 92.04 KB 267 lượt xem 2 tải về
Banner-Video
https://m.hoc247.net/docview/viewfile/1.1.114/web/?f=https://m.hoc247.net/tulieu/2021/20210531/820023956106_20210531_162148.pdf?r=9092
ADSENSE
QUẢNG CÁO
Banner-Video

Nhằm giúp các em học sinh lớp 11 có thêm tài liệu ôn tập luyện tập biến đổi và nhận biết Mệnh đề quan hệ. HOC247 xin giới thiệu đến các em tài liệu Tổng hợp bài tập Mệnh đề quan hệ Tiếng Anh 11 gồm hệ thống bài tập vận dụng đa dạng kèm đáp án, giúp các em ôn tập, rèn luyện kĩ năng làm bài. Mời các em cùng tham khảo.

Chúc các em đạt kết quả học tập tốt!

 

 
 

TỔNG HỢP BÀI TẬP MỆNH ĐỀ QUAN HỆ

1. ĐỀ BÀI

Exercise 1. Choose the best answer

1. My uncle _____ you met yesterday is a lawyer.

       A. which                           B. whose                       C. what                          D. whom

2. Dien Bien Phu is the place _____ our army won a resounding victory in 1954.

       A. that                               B. which                       C. where                        D. what

3. All of us are waiting the man ______ son was lost.

       A. who                              B. whom                       C. whose                       D. which

4. Peter works for a factory __________makes motorbikes.

       A. who                              B. whom                       C. which                        D. what

 5. There is one person to ___________ I owe more than I can say.

       A. whose                          B. whom                       C. that                            D. who

6. What is the name of the girl _____________bicycle was stolen?

       A. who                              B. which                       C. when                         D. whose

7. The children,  _____________ parents work late, are taken home by bus.

       A. that                               B. their                          C. whom                        D. whose

 8. Dr Sales is the person _____.

       A. in whom I don't have much confidence              B. I don't have much confidence      

       C. whom I don't have much confidence in him D. in that I don't have much confidence.   

 9. "Is this the address to ______ you want the package sent?"

       A. that                               B. whom                       C. where                        D. which

 10. He will take us to the town ______ we can see old temples.

       A. whom                          B. where                       C. when                         D. which

11. That's the house________ he used to stay.

       A. which                           B. on which                  C. in which                   D. of which

 12. In our school library, there are several large tables__________ we can sit to read books.

       A. when                            B. which                       C. where                        D. that

 13. This house, ________ he bought in 1990, is being repaired at the moment.

       A. what                             B. that                            C. who                           D. which

 14. Yesterday was the day_____ they celebrated their 21st wedding anniversary.

       A. which                           B. what                          C. then                           D. when

15. They took her to the International Hospital, ______ is only a mile away.

       A. where                           B. which                       C. that                            D. in which

 16. They would like to live in a country ______ there is plenty of snow in winter.

       A. which                           B. where                       C. when                         D. that

17. In 1980, he came to Hollywood, ______ he became a film star.

       A. which                           B. that                            C. when                         D. where

18. I don't like stories ______ have an unhappy ending.

       A. where                           B. when                         C. which                        D. whose

19. James will only go to places__________ are recommended by his friends.

       A. what                             B. where                       C. which                        D. how

20. Tom__________ is a monitor of the class, is also the captain of the football.

       A. which                           B. who                           C. whose                       D. whom

21. My friend,_________ aunt is a nurse, would like to be a doctor someday.

       A. which                           B. whose                       C. whom                        D. who

22. The dog, __________ tail I stepped on, bit me.

       A. who                              B. whose                       C. whom                        D. which

23. My father gave me the doll________ I had been hoping for.

       A. who                              B. which                       C. whom                        D. which

24. Yesterday I met my friend__________ gave me a dog on my birthday.

       A. whom                           B. who                           C. whose                       D. which

25. The boy__________ father is in prison is my friend.

       A. who                              B. whose                       C. whom                        D. which

Exercise 2: Choose the best answer

1) The book ____ I bought at the bookstore yesterday is expensive.

    A. who                     B. whose                               C. that                       D. B & C are correct

2)  What’s the name of the blonde girl ____ just came in?

   A. who                         B. whose                      C. whom                       D. A & B are correct

3)   I don’t like people ____ lose their tempers easily.

  A. who                          B. whose                       C. that                           D. A & C are correct

4)   Mexico City, ____ has a population of over 10 million, is probably the fastest growing city in the world.

 A. which                         B. whose                     C. that                               D. A & B are correct

5)   This is Henry, ____ sister works for my father.

 A. who                            B. whose                   C. that                                D. All are correct

6)   He’s the man ____ people like at first sight.

A. who                              B. whom                  C. that                             D. A & C are correct

7)   Could you iron the trousers ____ are hanging up behind the door?

 A. who                           B. which                                  C. that                   D. B & C are correct

8)   Where is the girl ____ sells tickets?

 A. who                               B. whose                             C. whom                  D. A & C are correct

9)   The  man____  we  consider  our  leader  had  much  experience  in  climbing  mountains.

 A. who                               B. whose                             C. whom                  D. A & C are correct

10)   The artist ____ name I couldn’t remember was one of the best I had ever seen.

 A. who                                B. whose                               C. that                     D. A & C are correct

11)   Frank invited Janet, ____ he had met in Japan, to the party.

  A. who                               B. whose                              C. that                     D. A & C are correct

12)   I need to find a painting ____ will match the rest of my room.

  A. whose                           B. whom                                 C. who                        D. which

13)   There are too many poor people ____ do not have enough to eat in the world.

A. whose                             B. whom                                 C. who                        D. which

14)   The trees ____ have the beautiful flowers grow near the gate of the garden.

A. whose                                   B. whom                              C. who                       D. which

15)   The teacher ____ teaches us French is coming today.

A. Whom                                   B. who                                  C. that                  D. B & C are correct

16)   What’s the music to ____ you are listening?

A. whose                                   B. which                         C. that                       D. B & C are correct

17)   I don’t like the stories ____ have unhappy endings.

A. who                                      B. which                       C. that                        D. B & C are correct

18)   The students ____ don’t have library cards can’t borrow books from the library.

A. who                               B. which                           C. whom              D. A & C are correct

19)   Betty is the most intelligent girl ____ I have ever met.

A. who                                      B. whom                                C. that                     D. All are correct

20)   Do you know the music ____ is being played on the radio?

A. who                                      B. which                               C. that                  D. B & C are correct

21)   This channel often shows the cartoons of ____ the children are very fond.

A. whom                                    B. which                         C. that                    D. B & C are correct

22)   The dress ____ she bought last week doesn’t fit her well.

A. whom                                    B. which                              C. whose               D. B & C are correct

23)   Do you know a shop ____ sells good coffee?

A. which                                    B. that                             C. whose                    D. A & B are correct

24)   The teacher punished the student ____ was naughty.

A. whom                                    B. who                           C. which                     D. A & B are correct

24)   She fell in love with a man ____ was from another country.

A. who                                      B. whom                                C. which                 D. whose

25)   I like to write to friends ____ are living far away from me.

A. who                                      B. whom                                C. that               D. A & C are correct

26)   I bought some pencils ____ are in different colours.

A. whose                                   B. which                           C. that                     D. B & C are correct

27)   She ate an apple ____ was still green.

A. who                                      B. which                                C. whose                   D. whom

28)   This is my beloved school ____ I studied when I was young.

A. which                                    B. that                         C. where                     D. A & B are correct

29)   Here’s the paper ____ you need.

A. whom                                    B. that                         C. who                        D. whose

30)   The woman ____ has been arrested lives in an apartment.

A. that                                       B. which                     C. whom                     D. A & C are correct

31)   The teacher notices the students ____ often come to class late.

A. that                                       B. which                     C. who                        D. A & C are correct

32)   The house in ____ I was born is for sale.

A. which                                    B. whom                     C. that                         D. A & C are correct

33)   That is the chair ____ he used to sit on for meals.

A. which                                    B. whose                     C. that                         D. A & C are correct

34)   What is the picture ____ you are looking at?

A. which                                   B. when                      C. whose                    D. A & C are correct

35)   There is a NO PARKING sign ____ I did not take notice of.

A. that                                       B. which                     C. who                        D. A & B are correct

36)   I must thank the people ____ I got the present from.

A. who                                      B. whom                     C. that                         D. All are correct

37)   Do you know the doctor for ____ I send?

A. whom                                    B. that                         C. who                        D. All are correct

38)   The man about ____ I was telling you is standing over there.

A. who                                      B. that                         C. whom                     D. All are correct

39)   The woman ____ Ann must take care of is very poor and old.

A. whom                                    B. that                         C. who                        D. All are correct

40)   This is the man to ____ I gave some money this morning.

A. who                                      B. whom                     C. that                         D. All are correct

41)   This is the result of our work ____ I’m pleased with.

A. that                                       B. whose                    C. which                     D. A & C are correct

42)   The problem in ____ we are very interested has been discussed in class.

A. that                                       B. whom                     C. which                     D. A & C are correct

43)   The boy ____ you made fun of yesterday is my cousin.

A. who                                      B. whom                     C. that                        D. All are correct

44)Ann, ____ lives next door, is very friendly.

A. who                                      B. whom                     C. that                        D. All are correct

45)   We went to Sandra’s party, ____ we enjoyed very much.

A. which          B. whom          C. that  D. who

Exercise 3. Điền mệnh đề quan hệ thích hợp.

1. This is the bank ........... was robbed yesterday.

2. A boy ........... sister is in my class was in the bank at that time.

3. The man ............ robbed the bank had two pistols.

4. He wore a mask ........... made him look like Mickey Mouse.

5. He came with a friend .......... waited outside in the car.

6. The woman ....... gave him the money was young.

7. The bag ......... contained the money was yellow.

8. The people ....... were in the bank were very frightened.

9. A man ........... mobile was ringing did not know what to do.

10. A woman ............ daughter was crying tried to calm her.

11. The car ......... the bank robbers escaped in was orange.

12. The robber .............. mask was obviously too big didn't drive.

13. The man ........... drove the car was nervous.

14. He didn't wait at the traffic lights ......... were red.

15. A police officer ............ car was parked at the next corner stopped and arrested them.

Exercise 4: Điền who, whom, which vào chỗ trống:

1. Do you know the girl ............ I danced with?  

2. Do you know the girl ............. danced with me?  

3. The apples ........... are lying on the table are bad.  

4. The apples ............. we bought in the shop are bad.  

5. We will stay at a hotel ........... is not far from the beach.  

6. We will stay at a hotel ............ my friend has recommended to us. 

7. That is a museum ............. I like very much.  

8. That is a museum ............. lies in the heart of the town. 

9. This is the man ............ Barbara visited in Scotland. 

10. This is the man .......... lives in Scotland.

Exercise 5: Điền where, when hay why vào chỗ trống:

1. This is the station ........... Emily met James.

2. July and August are the months ......... most people go on holiday.

3. Do you know the reason ......... so many people in the world learn English?

4. This is the church ............ Sue and Peter got married.

5. Edinburgh is the town ............. Alexander Graham Bell was born.

6. 25 December is the day ........... children in Great Britain get their Christmas presents.

7. A famine was the reason ............ so many Irish people emigrated to the USA in the 19th century.

8. A greengrocer's is a shop ............. you can buy vegetables.

9. The day .......... I arrived was very nice.

10. A horror film was the reason ..............I couldn't sleep last night.

Exercise 6: Viết câu dùng mệnh đề quan hệ dựa trên các từ cho sẵn:

1. A Scot is a person ……………………..

2. Nessie is a monster ……………………..

3. A fridge is a thing …………………….

4. A DJ is someone ……………………

5. A bee is an insect ………………

6. A lemon is a fruit ……………… 

7. A watch is a thing ……………….. 

8. A ferry is a ship ………………… 

9. A shop assistant is someone ……………….. 

10. A key is a thing ………………………

Exercise 7: Nối các câu sau dùng mệnh đề quan hệ:

1. I gave you a book. It had many pictures.

2. I am reading a book at the moment. It is very interesting.

3.You live in a town. The town is very old.

4.The sweets are delicious. I bought them yesterday.

5.The football match was very exciting. My friend played in it.

6.The letter hasn't arrived yet. I posted it three days ago.

7.He lives in a house. The house is not very big.

8.They are playing a song on the radio. Do you like it?

9.Jane wore a beautiful shirt yesterday. Did you see it?

10.Sue is going out with a boy. I don't like him.

Exercise 8: Nối hai câu sử dụng mệnh đề quan hệ:

1. Samuel Johnson was the son of a bookseller. Samuel Johnson was born in 1709.

2.In 1728, he went to Oxford. He studied at Pembroke College in Oxford.

3.Johnson had to leave Oxford without a degree. He was too poor to pay the fees.

4.In 1737, Johnson moved to London. There he wrote poetry, essays and biographies.

5.In 1746, Johnson started to write his dictionary. It took him nine years to complete.

6.His home at that time was in 17 Gough Square in London. It is a museum now.

7.In this house, his wife died in 1752. Her name was Elizabeth Porter.

8.In 1755, the work was published. It was called A Dictionary of the English Language.

9.Samuel Johnson died in 1784. He is buried in Westminster Abbey.

2. ĐÁP ÁN

Exercise 1

1D 2C 3C 4C 5B 6D 7D 8A 9B 10B 11A 12C 13D 14D 15B 16B 17D 18C 19C 20B 21B 22B 23B 24B 25B

Exercise 2

1C 2A 3D 4A 5B 6C 7D 8A 9D 10B 11A 12D 13C 14D 15D 16B 17D 18A 19D 20D 21B 22B 23D 24B 25D 26D 27B 28D 29B 30D 31D 32A 33D 34A 35D 36D 37A 38C 39D 40B 41D 42C 43D 44A 45A

Exercise 3

1. This is the bank which was robbed yesterday.

2. A boy whose sister is in my class was in the bank at that time.

3. The man who robbed the bank had two pistols.

4. He wore a mask which made him look like Mickey Mouse.

5. He came with a friend who waited outside in the car.

6. The woman who gave him the money was young.

7. The bag which contained the money was yellow.

8. The people who were in the bank were very frightened.

9. A man whose mobile was ringing did not know what to do.

10. A woman whose daughter was crying tried to calm her.

11. The car which the bank robbers escaped in was orange.

12. The robber whose mask was obviously too big didn't drive.

13. The man who drove the car was nervous.

14. He didn't wait at the traffic lights which were red.

15. A police officer whose car was parked at the next corner stopped and arrested them.

Exercise 4

1. Do you know the girl whom I danced with?  

2. Do you know the girl who danced with me?  

3. The apples which are lying on the table are bad.  

4. The apples which we bought in the shop are bad.  

5. We will stay at a hotel which is not far from the beach.  

6. We will stay at a hotel which my friend has recommended to us. 

7. That is a museum which I like very much.  

8. That is a museum which lies in the heart of the town. 

9. This is the man whom Barbara visited in Scotland. 

10. This is the man who lives in Scotland.

Exercise 5

1. This is the station where Emily met James.

2. July and August are the months when most people go on holiday.

3. Do you know the reason why so many people in the world learn English?

4. This is the church where Sue and Peter got married.

5. Edinburgh is the town where Alexander Graham Bell was born.

6. 25 December is the day when children in Great Britain get their Christmas presents.

7. A famine was the reason why so many Irish people emigrated to the USA in the 19th century.

8. A greengrocer's is a shop where you can buy vegetables.

9. The day when I arrived was very nice.

10. A horror film was the reason why I couldn't sleep last night.

Exercise 6

1. A Scot is a person who lives in Scotland

2. Nessie is a monster which lives in Loch Ness

3. A fridge is a thing which keeps food cool 

4. A DJ is someone that plays music in a disco

5. A bee is an insect which makes honey

6. A lemon is a fruit which is yellow and sour 

7. A watch is a thing which tells the time 

8. A ferry is a ship which carries people across the water 

9. A shop assistant is someone that works in a shop 

10. A key is a thing which can open and lock doors

Exercise 7

1. I gave you a book. It had many pictures.

...... The book which I gave you had many pictures.

2. I am reading a book at the moment. It is very interesting.

...... The book which I am reading at the moment is very interesting.

3.You live in a town. The town is very old.

...... The town where you live is very old.

4.The sweets are delicious. I bought them yesterday.

...... The sweets which I bought yesterday are delicious.

5.The football match was very exciting. My friend played in it.

...... The football match which my friend played in was very exciting.

6.The letter hasn't arrived yet. I posted it three days ago.

...... The letter which I posted three days ago hasn’t arrived yet.

7.He lives in a house. The house is not very big.

...... The house where he lives is not very big.

8.They are playing a song on the radio. Do you like it?

...... Do you like the song which are playing on the radio.

9.Jane wore a beautiful shirt yesterday. Did you see it?

...... Did you see the shirt which Jane wore yesterday.

10.Sue is going out with a boy. I don't like him.

...... I don't like the boy whom Sue is going out with.

Exercise 8

1. Samuel Johnson was the son of a bookseller. Samuel Johnson was born in 1709.

...... Samuel Johnson, who was born in 1709, was the son of  a bookseller.

2.In 1728, he went to Oxford. He studied at Pembroke College in Oxford.

...... In 1728, he went to Oxford where he studied at Pembroke College.

3.Johnson had to leave Oxford without a degree. He was too poor to pay the fees.

Johnson, who was too poor to pay the fees, had to leave Oxford without a degree

4.In 1737, Johnson moved to London. There he wrote poetry, essays and biographies.

..... In 1737, Johnson moved to London where he wrote poetry, essays and biographies.

5.In 1746, Johnson started to write his dictionary. It took him nine years to complete.

...... In 1746, Johnson started to write his dictionary which took him nine years to complete.

6.His home at that time was in 17 Gough Square in London. It is a museum now.

...... 17 Gough Square in London, which was his home at that time, is a museum now.

7.In this house, his wife died in 1752. Her name was Elizabeth Porter.

...... In this house his wife whose name was Elizabeth Porter, died in 1752.

8.In 1755, the work was published. It was called A Dictionary of the English Language.

...... In 1755, the work which was called A Dictionary of the English Language was published.

9.Samuel Johnson died in 1784. He is buried in Westminster Abbey.

...... Samuel Johnson, who died in 1784, is buried in Westminster Abbey.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Tổng hợp bài tập Mệnh đề quan hệ Tiếng Anh 11. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

Chúc các em học tập tốt!

 

MGID
ON